16/4 Camille Thurman med Darell Green Quartet

Camille Thurman Foto: Gulnara Khamatova

Vi har en tradition att presentera utländska jazzmusiker varje år och fortsätter nu med denna konsert.

Som en skicklig kompositör, uppskattad saxofonist, sångare och unik tolkare av jazztraditionen håller Camille Thurman snabbt på att bli en av konstformens ledande fanbärare och gör ett betydande och dynamiskt bidrag till jazzen, samtidigt som hon hyllar jazzens hjältar.

Thurman var den första kvinnan på 30 år som på heltid turnerade och uppträdde internationellt med Jazz på Lincoln Center Orchestra som saxofonist/träblåsare (säsongen 2018–2020).

I maj 2020 skapade och grundade Camille The Haven Hang, som fungerar som ett virtuellt mentorskap för unga kvinnliga musiker. Ett initiativ som bland annat ger stöd och råd till unga kvinnor som vill göra karriär inom musik och scenkonst.

Thurman har också fyra fullängdsinspelningar på sitt CV. Hennes senaste projekt "Fortitude" (som släpptes 2022) är ett samarbete med mästertrummisen Darrell Green och hans kvartett.

Om Darell Green kan vi nämna att hans intresse för musik alltid har funnits med en far som basist. Darell påbörjade sin professionella karriär vid 7 års ålder i Cosmopolitan Baptist Church och i High Scool. Han har sedan utbildat sig i Young Musician´s Program vid University of California, Berkely, och California Institute of the Arts och Manhattan School of Music med focus på afrikansk percussion. Han turnerar regelbundet med amerikanska musiker i USA, Europa och Japan och han täcker in alla genrer som jazz, latins och västafrikansk musik.
Lyssna på gruppen på YouTube.

 Kjell Lövbom