Hösten 2013

SOS BIG BAND MED ISABELLA LUNDGREN
2013-12-01

Foto © Mats Blomberg

Stefan Nordin, bandledare, Isabella Lundgren, Maggan Andersson vo, Roger Svedberg Vibbra
Patrik Eriksson, Olle Hedström , Anders Vimark och Richard Lindgren, tp
Peter Fredriksson, Martin Pålsson, Gustav Lind, Tomas hillerbrant, tbn
Anders Ramsell, Anders Björk, Ari Haraldsson, Magnus Dölerud, Mats Nordenborg, sax
Lars Åkesson g, Gunnar Åkerhielm p, Ulf Hammarstrand b, Mikael Wikman tr.


Säsongsfinalen den första advent 2013 blev en värdig avslutning på ett varierat och välbesökt höstprogram. Den här kvällen var det mycket god stämning och det kom 182 personer, vilket var en mycket bra publiksiffra den första advent!

Sound Of Swing Big Band presenterade hårdsvängande klassisk storbandsjazz från den amerikanska storbandstraditionen såsom Count Basie och Terry Gibbs.

Kvällen inleddes i bästa Count Basiestil med ”Splanky” och orkestern fortsatte med ”Shiny Stockings”. Vår ljudexpert från Åkersberga intygade att ljudet var perfekt och att alla instrument hördes även på andra raden dvs högst upp.

Första sångerska den här kvällen var Margaretha Andersson. Hon sjöng ”I just found out above love” och ”Only you”.

Bandledaren Stefan Nordin presenterade en gäst i form av Roger Svedberg. Roger visade sig vara en vibrafonist av allra högsta klass. Han spelade bl. a. i ”Jada”, Li´l Darlin och T & S.

Det är inte lätt att vara sångerska i ett storband men det behärskade Margaretha alldeles utmärkt. I andra set fick vi höra ännu en sångerska som inte har några som helst problem att sjunga i storband. Isabella Lundgren framförde ”Like someone in love” och ”I´ll be around”.

Roger och Isabella gjorde också en fantastisk fin version av ”Over the rainbow” som skrevs av Harold Arlen till Judy Garland. Kvällens version uppskattades verkligen uppskattades av publiken. Isabella och Margaretha sjöng sedan tillsammans i ”Too close for comfort”

Redan innan konserten kunde man känna publikens förväntningar på en kul kväll. Förväntningarna infriades och efter spelningen fick musikerna ta emot stående ovationer från den belåtna publiken. Ovationerna blev inte mindre efter ett otroligt extranummer med en flink gitarrist, Lars Åkesson, och en lika flink vibrafonist som tävlade i att vara snabbast. Jag bedömer att det blev oavgjort.

Vi vill tacka för en fantastisk säsong för att Ni är med stöttar den levande musiken och hjälper oss på alla sätt. Vi hoppas att ni har lika roligt som vi!

Vi önskar Er alla en God Jul och ett Gott Nytt År och välkommen tillbaka till ett lika ambitiöst program nästa år då Jazzklubb Nordost fyller 35 år!

Kjell Lövbom

Luciano Mosetti med Anders Färdal Quartett
2013-11-24

Foto © Mats Blomberg

Luciano Mosetti, mnsp, tp, Anders Färdal g, Helena Eriksson vo, Carl Orrje, p Anders Jonsson b.

Så har vi nu haft den näst sista konserten för terminen och det kom 123 åhörare. De fick höra en trevlig konsert med omväxlande musik. Det var lite amerikanska standards, lite bossa nova och lite svenskt, mycket uppskattat.

Man började på duo med Luciano Mosetti och Anders Färdal som spelade ”Summertime”. Efter den anslöt sig Carl Orrje och man fortsatte med ”Chega de Saudade”.

Därefter anslöt sig Anders Jonsson med sin bas och vi fick höra ”In a Mellow Tune” innan Helena Eriksson gjorde entré och sjöng ”Bedårande Sommarvals” av Toots.

Man fortsatte sedan på både duo, trio och kvartett med bland andra ”I morgon”, ”Malins Vals” och ”Lover Man” i funkversion.

Efter pausen fick vi bland annat en medley på duo med Anders Färdal och Luciano Mosetti. Helena Eriksson sjöng vackert i ”Some Other Time” och självklart ”Sakta vi gå igenom stan”.

Variationerna fortsatte med ”Satin Doll”, ”One Note Samba”, ”Corcovado” innan man avslutade med ”Sultry Serenade” av Herbie Mann.

Alla ville naturligtvis höra ett extranummer och det fick vi naturligtvis! Det blev ”Agua de beber” av Antonio Carlos Jobim och originaltext av Vincius Moraes.

Hasse Lehto

Jesses "New Orleans Band"
2013-11-17

Foto © Mats Blomberg

Jens Jesse Lindgren tbn, Ragnar Tretow tp, Bengt ”Bomull” Behmer cl, Göran Stachewsky bjo g, Lasse Tidholm p, Tomas Ekström b, Sven Stålberg tr.

När Jens Lindgren och bandet kommer till Jano och spelar riktig genuin New Orleans Jazz så kommer det mycket publik. Vi kunde räkna in 204 personer. Det var säsongens bästa publiksiffra. Det här rutinerade gänget levandegör den gamla jazzen på ett trovärdigt sätt.

Konserten startade med ”Going to New Orleans” innan det var dags för ”All of me”. Jens som är en alldeles utmärkt presentatör leder oss vidare. Han berättar om att jazzen egentligen startade med Ragtime musik i slutet av 1800-talet. Vi får höra George Lewis ”Climax Rag”.

Senare får vi höra prov på musik i parader i samband med begravningar i ”New Orleans Function” som bl a Louis Armstrong spelat in. 

Man kan känna den allvarliga musiken innan och den lite lättare efter begravningen.

Vi får vidare höra bl. a. ”Tishomingo Blues” och ”Lousiana A”. Den senare med sång av pianisten Lasse Tidholm. Tomas Ekström blev något av en publikfavorit med sitt glada och energiska basspel.

Det är ett rent nöje att se hur enkelt musikerna hanterar låtarna. Vid ett speciellt önskemål från publiken att få höra ”S:t James” så var det inget problem trots att inte alla hade spelat den förut.

Publiken önskar ett extranummer och får höra ”When the saints go marchin in”.

Vi önskar Jesses New Orleans Band som just fyllt 20 år ett stort GRATTIS. Lycka till med den nya skivan som ges ut på tisdag den 19 november i samband med en spelning på Fasching!

Nästa vecka önskar vi Luciano Mosetti, Anders Färdal, Carl Orrje, Anders Jonsson, Helena Eriksson och Er kära publik varmt välkomna till oss.

Kjell Lövbom

Dennis Östryd med Björn Dahlin trio och Erik Söderlind
2013-11-10

Foto © Mats Blomberg

Dennis Östryd vo, Erik Söderlind g, Martin Perk p, Niclas Lindblom b, Björn Dahlin tr.

Då var det dags för ett besök med musikanter från Östgötaslätten. De lockade 114 åhörare och de blev inte besvikna.

Dennis Östryd är en mycket duktig sångare som har lyssnat mycket på Frank Sinatra och grabbarna.

Dennis öppnade med fin scatsång i Cole Porter´s ”I Love You” och fortsatte med ”Bluesette” av Toots Thielemans. Sedan följde flera kända och även några mindre kända låtar. Bland annat den fina ”I am glad there is you” av Jimmy Dorsey.

Erik Söderlind som inte är född i Östergötland men har vuxit upp där fick två nummer att visa att han är en våra allra främsta gitarrister. Han spelade ”It´s only a paper moon” och ”Over the rainbow” som en hyllning till Rune Gustafsson.

Efter paus hörde vi ett fint samarbete mellan Dennis Östryd och Erik Söderlind i ”Body and soul”.

I ”There never will be another you” spelade man på trio med Martin Perkpå piano, Niclas Lindblom på bas och Erik Söderlind på gitarr. Här spelade Erik ”trummor” på gitarren á la Herb Ellis i Oscar Peterson Trio på 50-talet.

Man avslutade med ”Some other time” av Tony Bennett och som extranummer fick vi höra ”Yardbird Suite” av Charlie Parker och vi skall naturligtvis inte glömma det fina trumspelet av Björn Dahlin.

Hasse Lehto

Jam 2013-11-03

Då har nu haft höstens jam som var välbesökt som vanligt. Det var knappt 100 jammare och åhörare.

Tommy Larsson hade formerat en ny komptrio. Tommy flankerades av Ulf Hammarstrand på bas och Mats Jadin på trummor. De öppnade med en hyllningslåt till Janne Ottoson som Tommy hade skrivit.

Därefter anslöts sig ”Jamgeneralen” Hasse Ling med sin tenorsax och kvartetten rev av ”There will never be another you”.

Sedan drog jammet i gång och i den första konstellationen fick vi höra Göran Bohlin cl, Göran Holmberg tbn och Roger Sjöstedt ts. De spelade ”On a sunny side of the street” och ”Some of these days”.

Erik Svanholm tbn, Kerstin Wallin tp och Jan Gunnar Persson as fortsatte med ”Bye Bye Blackbird” och ”C-Jam Blues”.

Därefter kom Berit och Sven Johansson på piano respektive bas tillsammans med Lasse Olsson g och Hazze Ström på trummor. Där fick vi höra ”Fascinating Rhythm” och” Broadway”.

Sedan var det dags för Rolf Fribergs Bröderna Brothers under ledning av Olav Holmquist på trombon. Trots att fått en lista av Rolf över vilka som ingick i bandet ber vi om ursäkt om några namn trots allt blir fel. Men uppställningen var: Rolf Friberg p, Olle Holmquist tbn, Olle Nilsson tp, Bo Roström tp, Göran Holmberg tbn, Bo Nilsson ts, Horst Hart bars, Stig Johansson cl, Claes Vogel cl, Claes Sterner ss, Lars Karlsand g, Lasse Olsson g, Sven ”Jocke” Johansson b och Hazze Ström tr.

Sedan blev det triospel. Stefan Hammarkvist på piano spelade ”I thought about you” och ”Alice in Wonderland”

Nästa konstellation bestod av huskvartetten och Olle Nilsson tp, Göran Holmberg tbn och Claes Vogel cl som bjöd på ”All of me” och ”Tishomingo Blues”.

Därefter anslöt Horst Hart bars, Jan Gunnar Persson as och Anders Lind som kom i full snickarmundering som vanligt. Och naturligtvis sin välspelande tenorsax. De bjöd på full swing i ”Billies Bounce” och ”Doxy” (tror vi).

Sedan kom nog kvällens höjdpunkt enligt många och att döma av det jublande bifallet. Wojtek Rutkowski på piano spelade ”How high the Moon” och ”Misty”.

Sedan kom Bröderna Brothers tillbaka med ”Don’t get around much anymore” och ”Dinah” där vi fick höra sång av Claes Vogel.

Sedan kom huskvartetten men med Göran Järvstrand på trummor, Erik Svanholm tbn och Bo Roström tp i ”Sweet Georgia Brown” och ”In a Mellow tune”.

Sedan kom Wojtek Rutkowski tillbaka med huskvartetten och spelade ”Four Brothers”.

Tiden går och klockan närmar sig 21.15 när det är dags för Grande Finale. Upp på scenen kommer Horst Hart bars, Anders Lind ts, Lasse Olsson g, Lars Karlsand g, Erik Svanholm tbn och Jan Gunnar Persson as. Anförda av Hasse Ling river man av ”Lester leaps in” och ”Take the A Train”.

Sedan är både jammare och publik mycket nöjda och belåtna. Under kvällen har även vår mångårige trumslagare Ingemar Björkman tackats av för alla förtjänstfulla år med en blomsterkvast.

Slutligen ber undertecknad om överseende om något namn blivit felstavat eller om någon, gud förbjude, inte kommit med i uppräkningen av jammare.

Hasse Lehto

The Quiet Nights Orchestra
2013-10-27

Foto © Mats Blomberg

Sofie Norling vo, Jonne Bentlöv tp, Peter Fredriksson tbn, Magnus Dölerud ts, Philip Neterowicz p, Peder Waern b, Carl Ottosson tr, Jacob Johannesson perc.

Denna kväll fick vi oss till livs en orkester som fick oss att tänka på hur det förmodligen var på 50 - 60 talet. Elegant klädda musiker med 3 blås och komp inklusive en slagverkare.

Man öppnade med Lasse Gullins ”Dyningar” som med engelsk text heter ”Swells”. Vi fick höra både egna låtar och även andra kända jazzstandards.

Bland annat hörde vi ”Try Out” med ett långt a capella intro av Magnus Dölerud. Andra egna alster var ”Movin´”, ”The Nineth Colour” och ”Wave”.

Sofie Norling sjöng kraftfullt i ”I New York” eller ”Take Five” som de flesta känner den. Den svenska texten skrevs ju av Beppe Wolgers. Vi fick även höra ”Never Will I Marry” och ”Fly Me To The Moon”.

Alla låtar hade välskrivna arrangemang och alla var duktiga instrumentalister på sin respektive instrument.

Efter två välfyllda set ville de 122 åhörarna höra ett extranummer. Det blev ”He Is My Music” med och av Sofie Norling.

Hasse Lehto

Anneli Evaldson quartet
med Karin Hammar
2013-10-20

Foto © Lennart Andersson

Anneli Evaldson vo, Karin Hammar tbn, Daniel Tilling p, Lars Ekman b, Sebastian Ågren tr.

Den här kvällen fick elpianot vila. Pianostämmare inkallades och Daniel Tilling fick spela på ett alldeles nystämt piano. Logistik var viktig den här kvällen då flera av musikerna hade små barn med sig. Gästartisten Karin Hammar har vi kunnat se och höra på TV med ”stor mage” i en fin orkester i ”Dobidoo” (inspelat under juni månad). Nu var barnet fött och med i bakgrunden.

Konserten startade med att Anneli sjöng “What a difference a day made”. Daniel Tilling och Lars Ekman spelade solon.

Musikerna fortsatte med Gershwins ”They can´t take that away from me” innan det var dags för Anneli att minnas sin mamma som avled efter sjukdom i mars i år med ”The nearness of you”. Lars Ekman är inte bara en duktig basist. Han gör också många fina arrangemang, som vi fick höra prov på.

Anneli har själv skrivit ”Just in case” under den tid hon bodde och spelade i London. Övriga låtar kände många av oss väl till från den amerikanska sångboken. Bland annat sjöng Anneli ”Autumn leaves” med svensk text ”När en stjärna föll” där Sebastian Ågren bidrog med ett riktigt trumsolo.
När konserten var slut önskade sig publiken ett extra nummer och fick då höra en fin version av ”Bye, bye Blackbird med mycket fint pianospel av Daniel Tilling.

En mycket lyckad kväll innan publiken ställde tillbaka stolarna och vi fick gå hem. Nästa vecka Quiet Nights Orchestra. Det ska bli kul!

Kjell Lövbom

Isabella Lundgren med Carl Bagge Trio
Gästartist Peter Asplund
2013-10-17

Foto © Birgitta Fogelvik

Isabella Lundgren sång, Peter Asplund trumpet, Carl Bagge piano, Kenji Rabson bas, Daniel Fredriksson trummor

Under våren tog Hans Lehto upp frågan, om vi skulle ordna en konsert på äldreboende Tibblehemmet i Täby. Vi skulle besöka de som har svårigheter att komma till oss på Täby Park Hotel. Förutom musik skulle vi bjuda på tårta och kakor.

Vi hade fått information att det var möjligt att söka pengar via Svensk Jazz och Postkodlotteriet. 

Till vår glädje fick vi pengar och den här torsdagen kunde vi genomföra konserten.

Isabella började konserten i lokalen ”Vardagsrummet” med att sjunga ”I dina kvarter”. Sedan framförde musikerna bl. a. ”When your smiling” och ”Let´s fall in love” och ”The way you look tonight”. Åhörarna kunde känna igen många av låtarna från när de var unga.

Peter Asplund, denna duktiga trumpetare, visade än en gång att han är en duktig sångare i Mel Tormés anda.

Till vår glädje var personal, de äldre och artisterna överens om att det var en mycket lyckad eftermiddag. Vi inom Jano tycker att det var roligt att jobba med detta och ge lite restaurangkänsla och högklassig jazz till de äldre.

Kjell Lövbom

Jump4Joy
2013-10-13

Foto © Mats Blomberg

Ulf Sandström p, Bo ”Mighty” Gustafsson ts, Surjo Benigh b, Kenneth Björnlund tr.

Så har då alla bluesvänner fått sitt lystmäte för denna säsong. Det var 184 entusiastiska åhörare.

Vi fick en resa i tid och rum. Den tog oss bland annat till Afrika, Australien och Jamaica. Vi fick höra berättelser om såväl boaormar, kängurus som jungfrufödslar. Detta som illustrationer till musiken och musiker som Satchmo, Fats Domino och Rock-Ragge. Vi fick veta att steget från Mardi Gras till vår vetebulle med mjölk (semla) inte alls är långt.

Det var ett högt tempo genom hela konserten och det var svårt att uppfatta vilka låtar som spelades men vi kunde urskilja Cross Roads av Robert Johnson. Vi uppfattade även ”Good Golly Miss Molly” och ”Great Balls of Fire”.

Ulf Sandström och Bo Gustafsson var ju naturligtvis förgrundsfigurer med stort spel. Men även Surjo Benigh på bas och Kenneth Björnlund på trummor kompletterade mycket bra.

Kvällens höjdpunkt blev när Ulf Sandström reste sig från pianot och promenerade sjungandes/pratandes genom hela lokalen och trapporna upp till plan 3. Där sjöng han a capella innan gick tillbaka ned till pianot.

Hasse Lehto

Bengan Jansson trio
2013-10-06

Foto © Mats Blomberg

Bengan Jansson acc, Janne Ottesen g, Lars Ericsson b.

Efter förra veckans succékonsert så var det dags för en ny konsert med ännu en driven estradör och underhållare av högsta klass. Bengan Jansson är också en suverän dragspelare. Den här kvällen hade han med sig den nya konstellationen Janne Ottesen och den fantastiske basisten Lars Ericsson från Östersund.

Det är spännande att se att publiken till viss del var en annan än föregående söndag. Vårt motto är ju att det ska spelas jazzmusik för alla!

Den här kvällen avstod hela 198 personer från att sitta hemma och se på partiledardebatt. Istället fick de höra kvällens underbara trio börja med latinamerikanska ”Minah” av Sivuca som följdes av Toots Thielemans Bluesette till säsongens hittills bästa publiksiffra.

Senare fick vi höra prov på Bengan som en utmärkt sångare i Errol Garners fina ”Misty” med underbar svensk text. Bengan hyllade också Erik Frank genom att trion spelade Do you know what it means to miss New Orleans.

Det var en mycket fin kväll med mycket musik t.ex Walz for Debbie och Donna Lee.

Ett stor TACK till publiken som välvilligt hjälpte till att ställa tillbaka stolarna. Jag tror att vi aldrig blivit klara så tidigt med att plocka undan alla stolar från ”första raden”.

Nästa söndag är det dags för populära Jump4Joy! Det ska bli kul! Vi ses väl?

Kjell Lövbom

Mikael Rickfors med Trio X
2013-09-29

Foto © Mats Blomberg

Mikael Rickfors (sång), Lennart Simonsson, piano, Per V Johansson, bas och Joakim Ekberg, trummor.

Så var vi äntligen igång med en ny höstsäsong på Jazzklubben efter en skön sommarledighet. Det var glädjande att träffa många gamla och faktiskt också ett stort antal nya förväntansfulla medlemmar.

De erkänt duktiga och välkända musikerna i Trio X startade kvällens konsert i en jazzig visa arrangerad från Carl-Michael Bellmans ”Solen glimmar” innan det var dags för kvällens populäre sångare.

Vi fick höra Mikael spelade egna kompositioner som t.ex. ”Falling”, ”Dance with Me” och ”Blue night”. Han berättade om sitt stora intresse för öar utanför Afrikas, Irlands och Sveriges kuster där några av kvällens låtar skrivits. De avslutade den första avdelningen med den numera norskägda låten (enligt Mikael) ”Vingar”.

Efter paus bjuder Trio X på ett bra arrangemang från Hugo Alvéns underbara Roslagsvår.

Under konserten blandar Mikael egna kompositioner med ”covers” som Etta James “At last”, John Lee Hookers “Boom boom”, Waren Zevons vackra “Searching for a heart” och Hothouse flowers “Dance with me”. Han är en duktig äkta underhållare som kan prata ledigt med publiken och bjuda på fin sång och spela akustisk gitarr.

Det var en fin kväll och det gick inte att ta miste på den värme och glädje som utstrålades från scenen.

Nästa söndag är det dags igen dragspelsjazz med den alltid lika populära dragspelaren Bengan Jansson. Det ska bli kul! Vi ses väl?

Kjell Lövbom