Hösten 2022

Ida Sand

2022-12-04

Ida Sand kvartett Foto: Mats Blomberg

Galleri

Ida Sand - piano o sång, Tobias Gabrielsson - elbas, Per Lindvall - trummor, Staffan Astner - gitarr

Så var Janos musikår 2022 tillända och det avslutades med en helkväll där sångerskan och pianisten Ida Sand som tillsammans med sina tre musiker bjöd på en värdig och mycket svängig årsavslutning!

Ida Sand är inte bara en utmärkt sångerska, hon är dessutom en fantastisk pianist och under kvällen bjöd hon mestadels på eget material som kom från hennes senaste skiva Do you hear me now? Det kom också några låtar skrivna av Neil Young vars låtmaterial hon på senare tid har upptäckt och också gjort en platta med låturval utifrån hans digra musikproduktion.

Innan kaffepausen blev det ett rejält ös då hon och bandet bjöd på en riktigt rivig låt från Creedence Clearwater Revival’s kända repertoar.

Hennes medmusikanter, Per Lindvall på trummor, Tobias Gabrielsson på bas samt Staffan Astner på gitarr, var helt suveräna var och en på sina instrument. Soundet var blandat mellan flera olika musikstilar, lite jazz, lite rock, lite soul och gitarristens solon fick en dessutom att också känna den rätta bluesfeelingen!

Pratet mellan låtarna var väldigt avslappnat och trevligt och där gav hon bl.a. förklaringar kring innehållet av texterna i sina egna låtar.

Ida Sand har varit gäst på JANO vid två tidigare tillfällen och av det mottagande hon fick denna kväll så är hon nog snart tillbaka som gäst hos oss igen. Publiken var väldigt entusiastisk och det blev långa applåder vilket visade på en mycket uppskattad musikupplevelse denna avslutningskväll för alla trogna JANO gäster!

Gunnel GisslénFilip Jers Quartet

2022-11-20

Filip Jers Quartet Foto: Mats Blomberg

Galleri

Filip Jers - munspel, Henrik Hallberg - gitarr, Vilhelm Bromander - bas och Wille Alin - trummor

I helgen drabbades Stockholmsområdet av ett riktigt snöoväder. Jag har full förståelse för att 25 st valde att avstå från att ta sig till Vallentuna Teater. Givetvis vill vi inte att våra besökare ska råka illa ut i det snökaos som uppstod. Vi övriga applåderade musikerna desto mer och för oss som var på plats blev det i alla fall en fin kväll.

I konserten fick vi ta del av kvartettens senaste repertoar som bestod av nyskapande tolkningar av klassiska musikstycken. Filip Jers Quartet har satsat framåt genom att gå tillbaka i musikhistorien och tolka musik av bland annat Händel, von Bingen, Boulanger, Saint-Saëns, Tjajkovskij och Brahms. 

Bandet har gjort en ny CD som heter Filip Jers Quartet plays Classical. Förhållandevis många tog tillfället i akt att köpa ett eller fler exemplar av den rykande färska utgåvan.

Filip Jers är en munspelare av världsklass.  Bandets version av Emigrantvisa och en hyllning till Jan Johansson var helt fantastisk. Ett sådant ögonblick då allting stannar och man bara är helt inne i musiken.

Givetvis önskade publiken extranummer och vi fick höra en version av Toots Thielemans - "Bluesette".

Jag vill också gratulera Margareta Grahn som vann en CD av Jonny Eks pianotrio i utlottning bland inlämnade korrekta svar till höstens korsord.

Ni får inte missa vår sista konsert för året med fantastiska Ida Sand.

Kjell Lövbom


Ulf Johansson Werre med Dixie Noveaux

2022-11-13

Ulf Johansson Werre med Dixie Noveaux Foto: Mats Blomberg

Galleri

Ulf Johansson Werre - trombon, flygel o sång, Klas Lindquist - klarinett, Erik Tengholm - trumpet o kornett, Uno Dvärby - banjo, Bo Juhlin - Sousafon, Oscar Johansson Werre - trummor.

Ulf Johansson Werre och Dixie Noveaux gästade Vallentuna och kulturhuset söndagen den 13 november. Ett i det närmaste fullsatt kulturrum med en förväntansfull publik fick uppleva en fantastisk konsert med musik ”från 1922 och framåt”, vilket Ulf inledde med att nämna är gruppens signum. Klassiker från ”the jazz era” och eget material spelades med en glädje och skicklighet som smittade av sig. 

Ulf Johansson Werre själv är en begåvad musiker som denna kväll satt bakom flygeln, spelade trombon, sjöng samt visslade. Dock inte samtidigt ska tilläggas, men det var inte långt ifrån. Ulf visade vad han går för som pianosolist i Jelly Roll Mortons ”The Crave” samt ”The Fingerbraker”. 

Övriga i bandet är Klas Lindquist som trakterar altsax och klarinett. Klas har ett medryckande sätt och stämmer in i muntra små tillrop när någon i gruppen gör något bländande solo. Han själv briljerade med många fina soloinsatser. 

Erik Tengholm på trumpet/kornett och som vi sett i andra konstellationer på JANO:s konserter, briljerar med fina solon och gjorde en strålande insats med kornetten i Louis Armstrongs ”Cornet Chop Suey”. Uno Dvärby på banjo och gitarr har också tillsammans med Erik spelat i JANO sammanhang. Jag minns när han vid en konsert förra året spelade ett så intensivt solo att en sträng brast. Men det hindrade inte honom från att avsluta resten av konserten med endast tre strängar. Den här gången höll alla strängar och det behövdes i synnerhet när han var solist i låten ”Lollipops” ackompanjerad av Ulf på piano och Oscar på trummor. 

Oscar Johansson Werre, son till Ulf, spelar trummor med den äran och gav prov på det i fina soloinsatser även han. Liksom Bo Juhlin med den 15 kilo tunga sousafonen på axlarna. Sammantaget så är bandet en samling mycket kompetenta musiker på hög nivå som gav publiken en magnifik musikupplevelse. Publikens entusiasm märktes tydligt i de varma och rungande applåderna efter gruppens avslutande extranummer. 

Thore Flygel


The Hebbe Sisters med Jan Adefelt Swingtime Trio

2022-11-06

The Hebbe Sisters Foto: Mats Blomberg

Galleri

Systrarna Hebbe – sång och dans: Emelie, Josefine och Maria, Trion: Jan Adefelt – bas, Stefan Gustafsson – flygel och Bengt Stark – trummor.

Åh, så kom de då äntligen, The Hebbe Sisters och som de levererade! Underbar publikkontakt och underbara röster.

De har vuxit upp i en musikalisk familj och har följt med sina föräldrar på deras musikjobb ända sedan de var små.  Alla tre systrarna har sedan byggt på sitt intresse för musik genom gedigna musik och sångutbildningar.

De mesta sångarrangemangen skrivs av storasyster Emelie men under kvällen sjöng de också ett arrangemang av Dick Hedrenius.

Under kvällen fick vi höra prov på flera svenska klassiker som tex. ”Underbart e´kort” och” Skratt”,  båda skrivna av Povel Ramel samt ”Flickorna i Småland”. Även  kända sånger från American songbook som ”All of me”, ”It don´t mean a thing” m.fl.

Eftersom de kommer från Värmland så var det rätt att vi också skulle få åtnjuta ”Ack Värmeland du sköna” vilket de framförde i ett fantastiskt acapellas  arrangemang.

Även om deras egna arrangemang ger dem en personlig musikalisk stil kan man ändå skönja influenser från den amerikanska sånggruppen Andrew Sisters.

De har också en ”outfit” som påminner om tiden då Andrew Sisters hade sina glansdagar på 40-talet.

Dessutom bjöds det på dansuppvisning av högsta klass både i form av bugg och stepp.

Allt i gott samspel med Jan Adefeldt Swingtime Trio som de har samarbetat med i flera år, vilket märktes för det var ett skönt samspel mellan musikanter  och sång.

Sammanfattningsvis måste man säga: de var väl värda att vänta på!  

Gunnel Gisslén


Johanna Pettersson

2022-10-23

Johanna Pettersson Foto: Mats Blomberg

Galleri

Johanna Pettersson - sång, Filip Ekestubbe - piano,  Anders Fjeldsted - bas och Snorre Kirk - trummor.

Sångerskan Johanna Pettersson gästade Jano och Vallentuna teater den 23 oktober och bjöd publiken på en synnerligen angenäm jazzkväll. Programmet var välkomponerat med arrangemang av både henne själv samt av bandets pianist Filip Ekestubbe. 

Johanna är ett nytt stjärnskott på Sveriges jazzscen. Hon har en väldigt uttrycksfull röst och imponerar med sin tonsäkerhet. Johanna är ung och i början av sin karriär men redan så fantastisk i sin sång och scenutstrålning. Det är en njutning att se och höra henne framföra egna verk samt fina gamla jazzstandards. 

Upplevelsen förstärktes också av det band hon uppträdde tillsammans med. ”Nordens Bästa Band” presenterade hon dem som, och det var bara att instämma i det. Filip Ekestubbe på piano har vi tidigare haft nöjet att se i andra konstellationer på Janos konserter. Han är säker bakom tangenterna och levererar både fina solon och arrangemang. 

Basisten Anders Fjeldsted och trummisen Snorre Kirk, båda från Danmark, backade också upp mycket bra och bjöd var för sig på fina soloinsatser. Sammanfattningsvis fick vi se och höra en konstellation på mycket hög musikalisk nivå på Vallentuna teaters scen. Samspelet, musikaliteten och spelglädjen var synbar, vilket märktes i publikens varma applåder efter avslutat program samt extranummer. 

Thore Flygel


Kristin Amparo med Calle Bagge trio

2022-10-09

Kristin Amparo med trio Foto: Mats Blomberg

Galleri

Kristin Amparo - sång, Calle Bagge - piano, Martin Höper - bas, Chris Montgomery - trummor

Det är söndagen den 9:e oktober och på Janos scen står Kristin Amparo med Calle Bagge trio. Förväntningarna är höga!

Kristin tar till orda direkt och berättar om sin resa till Cali då hon bestämde sig för att besöka sina Colombianska rötter. Med sig under resan lyssnade hon på låten ”Wild is the wind” (Nina Simones version) och den får också öppna konserten.

Texten går:
”Love me, love me, love me, say you do
Let me fly away with you
For my love is like the wind
And wild is the wind”

Tiden står som stilla och publiken förtrollas av Kristins varma och kraftfulla röst som fyller hela lokalen. Calle Bagge vid pianot sträcker ut vingarna tillsammans med Martin Höper vid kontrabasen och Chris Montgomery vid trummorna. Smakfullt spel av samtliga!

Vidare följer ”Waiter make mine blues”. En långsam, rökig historia där kvartetten svänger riktigt hårt. Bluesigt värre!

Konsertens program är väl ihopsatt med en blandning av swing, blues, latin och soul. Några duetter uppstår också under kvällen, som under låten ”Nobody’s fault but mine” då i ett arrangemang med sång och trummor.

Kristin bjuder verkligen in publiken på ett lekfullt sätt och ber oss under flertal tillfällen att sjunga med. Det blir en god stämning!

Konserten avslutas med ett av hennes original, ”Simple song”, som är en hyllning till musiken. Och det var något dom såg till att göra under hela kvällen!

Tack Kristin Amparo och Calle Bagge trio!

Jonny Ek


Lucy Yeghiazaryan & Grant Stewart

2022-09-25

Lucy med bandet Foto: Mats Blomberg

Galleri

Lucy Yeghiazaran voc, Grant Stewart saxofon, Alexander Brott gitarr, Kenji Rabson bas, Moussa Fadera trummor.

Man kan säga att det finns stunder som är speciella och ibland stunder som är extra speciella. En sådan stund var det på söndagskvällen när vi gästades av den amerikanska sångerskan Lucy Yeghiazaran med maken och saxofonisten Grant Stewart tillsammans med Alexander Brott Trio.

Grant Stewart är en av de mest respekterade saxofonisterna i NYC och har spelat med otaliga legender. Vi kunde konstatera att han är en stor musiker.

Den svenske gitarristen Alexander Brott började spela regelbundet med båda dessa musiker efter att han flyttat till New York 2019. Alexander var hos oss för cirka 10 år sedan på Täby Park Hotel och gjorde succé i bandet Six Strings.

Lucy har en fin röst med stil, kraft och en musikalitet är av högsta klass. Mitt i programmet lämnade musikerna scenen och Lucy framförde en folkmelodi från hennes hemland Armenien, som hon och familjen lämnade när hon var 12 år. Sången var fantastisk och hon sjöng den utan komp och mikrofon med sina fina röstresurser.

Det här var Lucys första turné i Europa och vi tackar Alexander Brott som har tagit med dessa proffs till oss och gjort turnén möjlig. Vi hoppas att få återse hela bandet vid fler tillfällen.

Kvällens extranummer Young at heart avslutade en mycket omtyckt kväll och vi fick höra kommentarer som fantastiskt och enastående.

Janos fina höstprogram fortsätter nu närmast med Kristin Amparo och det ska ni inte missa. Som vanligt öppnar Café Traversen kl. 17.30 med Jonny Ek vid pianot.

Kjell Lövbom